Wout van Aert wint zijn derde wereldtitel op rij

Wout van Aert is voor de derde opeenvolgende keer wereldkampioen veldrijden bij de elite-mannen geworden. Na zijn wereldtitels van Heusden-Zolder (2016) en Bieles (2017) was de Vlaming op het loodzware parcours  in Limburg ongenaakbaar. Op ruim twee minuten won Michael Vanthourenhout het zilver. Mathieu van der Poel - na 26 zeges tot nog toe deze winter alom gezien als de grote kanshebber - moet genoegen nemen met het brons. Het was de derde regenboogtrui voor de Belgen in Limburg. Eerder wonnen Sanne Cant (elite-vrouwen) en Eli Iserbyt (beloften-mannen) al goud. De andere wereldtitels in Valkenburg gingen naar de Britten: Ben Tulett won bij de junioren, Evie Richards bij de beloften-vrouwen.

 

Net als in andere wedstrijden tijdens deze mondiale titelstrijd waren de onderlinge verschillen bij de elite-mannen uiteindelijk groot. Van der Poel en Van Aert gingen de tweede ronde nog gezamenlijk in, maar daarna nam de Vlaming snel afstand en bouwde hij zijn voorsprong ronde voor ronde uit. Ook Michael Vanthourenhout kwam bij Van der Poel aansluiten en liet hem uiteindelijk ook ter plekke. De Nederlander moest in de slotronde zelfs nog even Toon Aerts bij zich dulden, maar veroverde toch het brons. Lars van der Haar eindigde achter Aerts  op de vijfde stek en was daarmee de tweede Nederlander in de uitslag.

 

Van Aert zei in een eerste reactie: "Mathieu was heel goed dit seizoen, maar ik wist wel waar ik mee bezig was en had naar dit WK toegeleefd. Maar deze verschillen had ik uiteraard vooraf niet verwacht. Ik verwachtte een flink duel. Maar ik startte goed en voelde me sterk. Toen ik bij Mathieu bleef in de beginfase, wist ik dat ik een kans had. Ik wist vervolgens zelf een kloof te slaan en wist uiteindelijk op een mooie manier te winnen. Het is mijn derde opeenvolgende zege op het WK, dat is niet veel mensen gegeven." 

 

Mathieu van der Poel was uiteraard niet voor het brons gekomen. "Ik voel na afloop vooral een beetje gelatenheid. Maar ik heb het vaker gezegd: als ik op waarde geklopt wordt, kan ik er mee leven als ik niet win. Al in de tweede ronde voelde ik dat het niet ging lukken, dat was mentaal ook heel zwaar, maar het publiek hier in Valkenburg heeft me er doorheen getrokken." Van der Poel wilde zich er niet achter verschuilen dat het parcours wellicht meer op het lijf van Van Aert was geschreven. "Het was inderdaad een lastig parcours, waarbij we meer moesten lopen dan we gewend zijn. Maar dat moet ik normaal gesproken gewoon aankunnen."

 

 

Bekijk hier de race analyse.

Bekijk hier de individuele resultaten.

Bekijk hier de stand per land.

Het programma

Het programma van de 2018 UCI Cyclo-Cross World Championships in Valkenburg is bekend.
Het programma is online te bekijken of te downloaden als een PDF bestand. Klik hiervoor op een van de onderstaande buttons.

Bekijk het programma Download het programma

official partners